یکی از باغ های ارزشمند تهران که در دست انگلیسی های به عنوان سفارتخانه بود ودرختانش را از ته بریدند و سوزاندندحکایت از ماهیتی دارد که همیشه بوی فساد می دهد واحترام برای حیات دیگران قائل نیست . کسی که به عنوان مهمان و درخانه تو با درختانت اینگونه میکند بهترین دلیل است برای اینکه مطمئن باشیم در اندیشه چه تفکراتی است این سیاستهای خصمانه گاهی بدون اینکه کسی بفهمد و در مواردی دیر می فهمند وارد کشور شده و اثرات منفی خود را میگذارند عرصه این سیاستها فقط در حوزه فحشا و بی بند وباری نیست بلکه در حوزه پزشکی ، عرفانی ، جنگلها , شهرداری , بازیهای کامپیوتری و... هم هست ترویج کاشت درخت غیر بومی درایران یکی دیگر از این فساد هاست فسادی که به ظاهر مشخص نمی شود . هر فعلی می تواند ضررسیار و فایده اندک داشته باشد آنها وقتی بخواهند یک چنین افعالی را ترویج کنند آن اندک را بزرک میکنند و حرفی از بسیارنمی زنند تا به اندازه یک نفس تازه حیات را از شما بگیرند یکی از این افعال کاشت درخت غیر بومی کاج در ایران است که ضررهای بسیارa دارد و فواید کم (که تاکید به فایده مقاومت به کم آبی آن شده است ).پارک تفریحی چیتگر تهران نمونه مشهود برای معرفی گونه کاج تهران می باشد.تقریبا اکثر شهروندان تهرانی حداقل یک بار به پارک جنگلی چیتگر رفته اند ومتوجه شده اند که قسمت سوزنی برگ ها تبدیل به مکانی بی روح ومرده شده است،چون سطح خاک این مناطق عاری از گیاه بوده و هیچ پرنده ای در میان درختان لانه نکرده وخاک زیر درختان، متراکم وسفت است این درحالی است که ما بهترین درختان بومی را داریم که حتی در قران کریم از آنها یاد شده است و به دلایل واهی از الویت توسعه در بعد توسعه فضای سبزخارج نمودیم b
نمونه های زیادی در کشور از بوستان های جنگلی کاج داریم که در این نیم قرن اخیر به دست خودمان به وجود آورده ایم ومتاسفانه بدون در نظر گرفتن مسایل کارشناسی بومی در مورد شرایط کشت ونگهداری این گونه درخت ،تنها به اقتصادی بودن و بالا بودن آمار سرانه فضای سبز توجه شده است. ازجمله آنها پارک فدک در قزوین است .
از مشکلات فضای سبز درقزوین عدم توسعه درختان بومی در مناطق جدید شهری استان قزوین است این مناطق نه تنها از مسجد امکانات درمانی و... رنج می برند متاسفانه توجه لازم در کاشت وتوسعه درختان بومی نیز به آن نشده برای نمونه میدان جانبازان و میدان شهید عباس بابایی قزوین فاقد درختان بومی هستند که درمقایسه با سبزه میدان قزوین می توان به این موضوع پی برد چرا نباید همه میدان ها خیابان ها و پارکها سبزه میدان باشد
a- معایب ومضرات کاج را می توان به صورت زیر خلاصه کرد*:
1-سوزنی برگ است فبرگ آن سطح کمتری دارد ودرنتیجه قدرت تصفیه کنندگی هوای آن ازدرختان پهن برگ ضعیف تر است.
2-خاک پیرامون خود ودرخت را اسیدی کرده که مانع رشد گونه های دیگر می شودو پس از ده سال ریشه آن آهک تولید می کند.
3-دربرابر مواد سمی وباران های اسیدی بسیار آسیب پذیر است.
4-نوعی اکسید نیتروژن را وارد هوا می کند که از نظر کمیت و کیفیت با اکسیدهای نیتروژن تولید شده در صنعت و ترافیک برابری می کند.
5-با تجزیه اندام های گیاهی مشخص گردیده که مقادیری سرب (درحد سمی)در کاج تهران وجود دارد.
6-طی سالیان گذشته آتش سوزی هایی که در پارک های جنگلی اتفاق افتاده است اغلب در قطعات کاج بوده که براثر قابلیت زیاد اشتغال برگ های سوزنی خشکیده (صمغ ورزین)می باشد.
7-باعث تجمع آفات بوده وهمواره در معرض آلودگی می باشد.
8-کاج سایه انداز مناسبی ندارد.
9-از طرفی به علت نا آشنا بودن باغبانان با نحوه رشد کاج(ده سال اول رشد قطری وده سال دوم رشد طولی)در فصل هرس،شاخه های پایین را به اشتباه هرس کرده ودردهه دوم با رشد طولی ،درختی با منظر زشت وشکننده وسایه انداز بسیار کم به وجود می آید.
10- برگ های سوزنی در معابر شهری با فرود آمدن برروی خودروها وسنگ فرش ها به علت وجود رزین وصمغ صدمه غیر قابل جبران ایجاد می کنند.
11-ریشه کاج به مرور زمان به سنگ فرش ها وبافت معابر آسیب جدی می زند و برای معابر مناسب نمی باشد.
-بسیارکند رشد می کند.
12-درزیربارش برف های سنگین سریع می شکند.
13-چون رطوبت سطحی زمین را به اعماق هدایت می کند دراطراف آن نمی توان چمن کاری کرد وگیاهی رشد نمی کند.
14-پرندگان تمایلی به لانه سازی بر شاخسار این درخت ندارند.
پارک تفریحی چیتگر تهران نمونه مشهود برای معرفی گونه کاج تهران می باشد.تقریبا اکثر شهروندان تهرانی حداقل یک بار به پارک جنگلی چیتگر رفته اند ومتوجه شده اند که قسمت سوزنی برگ ها تبدیل به مکانی بی روح ومرده شده است،چون سطح خاک این مناطق عاری از گیاه بوده و هیچ پرنده ای در میان درختان لانه نکرده وخاک زیر درختان، متراکم وسفت است.
نمونه های زیادی در کشور از بوستان های جنگلی کاج داریم که در این نیم قرن اخیر به دست خودمان به وجود آورده ایم ومتاسفانه بدون در نظر گرفتن مسایل کارشناسی در مورد شرایط کشت ونگهداری این گونه درخت ،تنها به اقتصادی بودن و بالا بودن آمار سرانه فضای سبز توجه شده است. ازجمله آنها پارک فدک در قزوین است
اگر کاج ایرانی دارای فوایدی باشد باید به نسبت خاصی در کنار دیگر درختان کاشته شود نه این که با این منطق ضعیف که کاج آب کمی می خواهد آن را درشهرهای پرباران شمال کشور جایگزین درخت زیبای نارنج کرد.درفرهنگ ایرانیان همواره درختان مثمر ومیوه دار بر درختان بی ثمر ترجیح داده می شوندودر بسیاری از شهرهای قدیمی ایران که شهرداری ها وسازمان محیط زیست درخت کاج را درفضاهای عمومی کاشته اند،مردم کاج هارا از ریشه در آورده وبه جای ان درختان میوه با ثمر کاشته اند.
b-
نمونه هایی از درختان مناسب اقلیمهای مختلف آب وهوایی ایران :
1-زیتون (درخت قرانی):با ویژگی های زیر:
-درخت ودرختچه ای راست قامت وپرشاخ وبرگ است.
-همیشه سبز
-مقاوم به کم آبی
-مقاوم به آلودگی
-سایه انداز بسیارزیاد(تاج زیبا)
-چوب بسیارسخت وارزشمند برای مصارف صنعتی دارد.
-روغن زیتون برای مصارف خانگی
2-سنجد:با ویژگی های زیر:
-درختی است باریشه عمیق
-چترزیاب ومناسب
-دارای گل های خوشبو
-برگ های دورنگ وزیبا
-مقاوم به آلودگی هوا
-مقاومت فوق العاده نسبت به کم آبی
-دارای طول عمربالا
-دارای میوه مفید ومقوی حاوی مقدارزیادی ویتامین c
-مقاوم به شوری وتغییرات phخاک
3-توت: با ویژگی های زیر:
-سایه انداز بسیار مناسب
-مقاوم به آلودگی هوا
-مقاوم به کم آبی
-مقاوم به آفات
-مقاوم به خاک های ضعیف
-برگ های آن برای مصرف کرم ابریشم کاربرد دارد
-میوه خوشمزه،دارویی وخشکباری
-چوب باارزش صنعتی در کشتی سازی ولنج سازی وبرخی آلات موسیقی کاهنده فشار خون(برگ درخت).
-توت بهترین ماده قندی خوراکی برای دیابتی ها است.
4-چنار: با ویژگی های زیر:
-مقاوم به آلودگی هوا
-سایه انداز بسیار مناسب ووسیع وبسیار خنک
-درخت تهران
-جوشانده گیاه مذبور سرشار ازتانن بوده ودردرمان اسهال خونی به کار می رود.
-در تابستان بیشترین ودرزمستان کمترین حرارت را به خود جذب می کند.
5-نارنج: با ویژگی های زیر:
-درخت میوه دار وزیبا وهمیشه سبز
-مقاوم
-خواص درمانی آن:
-الف)برگ:ضداسپاسم وبهبود دهنده هضم.
-ب) گل :آرامش بخش ،مسکن،ضداسپاسم،پوست.
-ج) مقوی دستگاه گوارش وبهبوددهنده هضم.
-د)رب آن کاربرد وسیع در آشپزی داشته است.
-در صنعت عطر سازی استفاده فراوان دارد.
6-زبان گنجشگ: با ویژگی های زیر:
-مقاوم به کم آبی
-مقاوم در برابر شرایط جوی
-کم افت .مقاوم به آفت های موجود
-سریع الرشد
-سایه انداز مناسب
-تنه درخت بسیارزیبا
-قابلیت ریشه دهی در اکثر خاکهای ایران
ما می دانیم انسان های بی خاصیت را درخت بی ثمر تشبیه می کنند.
اگر بهانه این است که کاج، آب کمی می خواهد، چرا در مرکز باران های شمال کاج به جای نارنج زیبا می کارند.
از طرفی اگر کاج ایرانی هم دارای فوایدی باشد، باید به نسبت خاصی در کنار دیگر درختان کاشته شود تا جنگل که از بیش از 130 گونه مختلف تشکیل می شود معنا پیدا کند.
چرا کاری کرده ایم که مردم شبانه به محل پارک های نزدیک محل می روندودرخت کاج امریکایی را ازریشه در آورده به جای آن درخت با ثمر را می کارند. *
منبع :مضرات درخت کاج و نمونه هایی از درختان مناسب اقلیمهای مختلف آب وهوایی ایران :http://javadnet.blogfa.com/post-21.aspx